Bruce Springsteen – TOP56-biisit: 13 – Prove It All Night

Albumilta Darkness on the Edge of Town (1978).

Darkness on the Edge of Town on Springsteenin omien sanojen mukaan hänen “samurai-levynsä: ytimeen saakka riisuttu ja valmis jylläämään”. Prove It All Night nostaa levyn sen loppupuolella viimeiselle askelmalleen tuossa teemassa: musiikillinen maisema on pelkistetty ja rytmiryhmän muodostaman ydingrooven päällä johdossa on itse asiassa enemmälti Bittanin piano kuin kitarat. Sanoituskin on ytimessä: nuoripari yrittää selvitä eteenpäin maailman paino harteillaan.

Introkuvio käynnistyy tehokkailla iskuilla joiden päälle piano soittaa kuviotaan. Sointukierrot joita Prove It All Night esittelee ovat yksinkertaisia mutta yhdessä säkeistöiden kummittelevan ja kertosäkeen voimakkaan melodian kanssa ne käyvät täydellisesti yhteen. Erityisesti tuo kertosäkeen laulumelodia kolkuttelee klassisia hermoja ja jää taatusti kuulijan mieleen. Levyversiossa kuullaan myös peräkkäiset soolot Clemonsin fonista sekä Springsteenin kitarasta, jonka tone on tässä kappaleessa terävä, kuten kuuluukin. Kuin veitsi iskeytyisi rintaan.

Sanoituspuoli on legendaarista Springsteeniä. Tässä ja edeltävässä Because the Nightissa on paljon samaa kiihkeyttä. Kertoja päättää tyttönsä kanssa ottaa maailman haltuun: ”We’ll drive that dusty road from Monroe to Angeline”. Yksi suudelma voi sinetöidä kohtalon, jossa voi käydä niin ettei heille jää muuta kuin toisensa.

Darkness-levyllä käsitellään paljon sisäisten demonien kanssa kamppailuja. Toisen säkeistön avausrivi toteaakin, että kaikilla on halunsa tehdä tai saavuttaa jotain eikä niitä voi paeta. Jos unelmat kävisivät toteen niin se olisi hienoa, mutta elävässä elämässä niin vain ei käy.

Perinteisen rock-kappaleen rakenteen mukaisesti kolmas säkeistö on hiljainen nostaen tarinan pääosaan. On uskallettava ottaa ratkaiseva askel vaikka ympäristö epäilisikin. ”You hear the voices telling you not to go / they made their choices and they’ll never know / what it means to steal, to cheat, to lie / what it’s like to live and die / and to prove it all night”. Tämä säkeistö ennakoi jopa tietyllä tapaa Nebraska-levyllä neljä vuotta myöhemmin kuultavia ihmiskohtaloita, joissa maailmassa ei enää selvitä ilman rajuja, jopa kohtalokkaita tekoja.

Myös Prove It All Night on kokenut keikkaversiona melkoisen muodonmuutoksen. Legendaarisinta versiota kuultiin albumia seuranneella kiertueella, kun neljän minuutin suoraviivainen studioversio venytettiin yli kymmenminuuttiseksi, vivahteikkaaksi kappaleeksi, jonka aluksi kuultiin legendaarinen ’78-intro: Springsteenin ja Bittanin johtama instrumentaalipätkä, joka luo heti kummittelevan tunnelman, johon itse kappale maalaa lisäsävyjä.

Tuo vuoden 1978 keikkaversio on monille tästä biisistä SE versio. Pakko myöntää, että niin myös itselleni. Levyversio on kompakti ja siitä saa kyllä selville mistä kappaleessa on kysymys, mutta Prove It All Nightin sielu aukeaa todenteolla noista kohta 40 vuoden takaisista versioista. Springsteenin kitara vaikeroi tavalla, jota ei muualla tuotannossa kuulla. Paitsi että versiossa on poikkeava intro, myös outro on vimmattu ja tarjoilee E Street Bandia parhaimmillaan tarjoillen malliesimerkin siitä mitä on, kun bändi soittaa yhtenä palikkana samaa biisiä. Myös outroa johtaa Springsteenin kitara.

Tuota ’78-versiota ei kuultu keikoilla yli kolmeenkymmeneen vuoteen, mutta yllättäen Springsteen elvytti sen vuonna 2012 maailmankiertueensa Barcelonan keikalla ja sitä kuultiinkin joillakin keikoilla sittemminkin. Yksi noista harvoista kerroista osui Helsingin Olympiastadionille ollen ensimmäinen sen keikan lukuisista huippukohdista. Sen kohdalla iski itselleni epätodellinen tunne ja näytti, miksi ESB on legendan statuksensa ansainnut.

I’ve been working real hard, trying to get my hands clean,
Tonight we’ll drive that dusty road from Monroe to Angeline,
To buy you a gold ring and pretty dress of blue,
Baby just one kiss will get these things for you,
A kiss to seal our fate tonight,
A kiss to prove it all night.

Prove it all night,
Girl there’s nothing else that we can do,
So prove it all night, prove it all night,
And girl I’ll prove it all night for you.

Everybody’s got a hunger, a hunger they can’t resist,
There’s so much that you want, you deserve much more than this,
But if dreams came true, oh, wouldn’t that be nice,
But this ain’t no dream we’re living through tonight,
Girl, you want it, you take it, you pay the price.

Prove it all night, prove it all night girl and call the bluff,
prove it all night, prove it all night and girl,
I prove it all night for your love.

Baby, tie your hair back in a long white bow,
Meet me in the fields out behind the dynamo,
You hear the voices telling you not to go,
They made their choices and they’ll never know,
What it means to steal, to cheat, to lie,
What it’s like to live and die.

Prove it all night,
Girl there’s nothing else that we can do,
So prove it all night, prove it all night,
And girl I’ll prove it all night for you.

To prove it all night…

https://www.youtube.com/watch?v=Vju45Qz5yAY