Bruce Springsteen – TOP56-biisit: 18 – Atlantic City

Albumilta Nebraska (1982).

Näin nousee Nebraska-levykin tälle listalle. Vuodesta 1973 käynnistynyt Springsteenin ja E Street Bandin levytysura koki tuon albumin ja vuoden 1982 myötä ensimmäisen käännekohtansa: aina vain railakkaampien bändilevyjen sijaan Bruce päätyi julkaisemaan kotonaan 4-raitanauhurille äänittämiään akustisia demoja. Kyllähän Nebraskan biisejä kokeiltiin bändinkin kanssa, mutta näin niiden todellinen sielu paljastuu.

Koko albumi käsittelee tavallisten ihmisten karuja kohtaloita. Atlantic City kertoo pariskunnasta, jonka elämä on hankalaa ja toimeentulo todella niukkaa. Aavemainen tunnelma korostuu demomaisessa äänityksessä: Brucen laulu kaikuu ja akustinen kitara rämisee. Introa ei kuulla, vaan tarina lähtee käyntiin välittömästi maininnalla siitä, kuinka alamaailma on Philadelphiassa räjäyttänyt yhteistyökyvyttömän kaverin ja tämän talon. Läheltä kertojaa siis jo liipataan ja sama kohtalo saattaa odottaa, jos hommat eivät hoidu kuten elokuvissa.

Atlantic Cityhän on oikeasti olemassa oleva, huvittelukaupunkina tunnettu paikka New Jerseyssä. Myös tässä laulussa pelataan uhkapelejä, jotka tuovat omaa mafia-tunnelmaansa. Ne tuovat myös omat ongelmansa ja väkivaltaiset kohtauksensa, joille paikalliset syyttäjätkään eivät voi mitään.

Kertoja toteaa, kuinka kahdenkaan työn tekeminen ei riitä tuomaan rahaa taloon. Niinpä hän päätyy ostamaan itselleen ja puolisolleen liput Atlantic Cityyn toivoen, että sieltä löytyisi elinkeino. C-osassa antaudutaankin kohtalon vietäväksi sanoen “now our luck may have died and our love maybe cold / but with you forever I’ll stay”. Toivo paremmasta odottaa, mutta ehkä sitä ei koskaan löydykään.

Tarinan päätös on traaginen, sillä kertoja ei löydä muuta vaihtoehtoa kuin ne kuviot, joista koko biisi alkaa. Atlantic City on paha paikka, jossa on vain voittajia ja häviäjiä eikä jälkimmäiseen joukkoon tahdo vapaaehtoisesti kukaan. “So honey, last night I met this guy / and I’m gonna do a little favor for him” jättää kuulijan mielikuvituksen varaan mitä tapahtuu, mutta heikolta kuulostaa.

Muistan kun ymmärsin aikoinaan Atlantic Cityn sanoman. Se oli oikeastaan ensimmäisiä Bruce-biisejä, jotka ylipäätään sanoitukseltaan menivät syvemmälle ja ennenkaikkea kertosäkeen puolesta. Siinä on jotain suomalaista mentaliteettia mutta toisaalta myös sellaista uskoa nousuun, jota ei täälläpäin välttämättä nähdä. Vaikka kaikki päättyy joskus, niin ehkä ne palaavat takaisinkin. Tämän kappaleen B-osa on siis yksi Brucen tekstillisistä huippusuorituksista ja ihmiskohtalot Nebraskamaisen ajatuksia herättäviä. Tuon levyn pariin ei tee mieli usein palata, mutta silloin kun se iskee niin se menee syvälle sielun pimeimpiin nurkkiin.

On julkista tietoa, että Springsteen ja E-kadun bändi äänittivät Nebraskan myös bändilevynä. Tuota niinkutsuttua Electric Nebraskaa ei olla kuultu edes bootleg-versiona, mutta fanit ovat huudelleet sen perään jo vuosikymmeniä. Maistiaisia noista bändivedoista on kuitenkin kuultu keikkojen myötä, ja Atlantic Cityn versiokin kasvaa majesteettimaiseksi. Turun kakkoskeikalla 2013 sen itse kuulin, ja mieleen jäi se, kuinka paljon nyansseja voimakkaaseen sovitukseen oli saatu luotua aivan pienillä jipoilla: hetkittäin Nils Lofgrenin kitara, Bittanin koskettimet tai Weinbergin rummut käväisivät vuorollaan pinnassa näyttäytymässä.

Well they blew up the chicken man in Philly last night now they blew up his house too
Down on the boardwalk they’re gettin’ ready for a fight gonna see what them racket boys can do

Now there’s trouble busin’ in from outta state and the D.A. can’t get no relief
Gonna be a rumble out on the promenade and the gamblin’ commission’s hangin’ on by the skin of its teeth

CHORUS
Well now everything dies baby that’s a fact
But maybe everything that dies someday comes back
Put your makeup on fix your hair up pretty
And meet me tonight in Atlantic City

Well I got a job and tried to put my money away
But I got debts that no honest man can pay
So I drew what I had from the Central Trust
And I bought us two tickets on that Coast City bus

CHORUS

Now our luck may have died and our love may be cold but with you forever I’ll stay
We’re goin’ out where the sand’s turnin’ to gold so put on your stockin’s baby ’cause the night’s getting cold
And everything dies baby that’s a fact
But maybe everything that dies someday comes back

Now I been lookin’ for a job but it’s hard to find
Down here it’s just winners and losers and don’t get caught on the wrong side of that line
Well I’m tired of comin’ out on the losin’ end
So honey last night I met this guy and I’m gonna do a little favor for him
Well I guess everything dies baby that’s a fact
But maybe everything that dies someday comes back
Put your hair up nice and set up pretty
and meet me tonight in Atlantic City
Meet me tonight in Atlantic City
Meet me tonight in Atlantic City

https://www.youtube.com/watch?v=5z-vxPVBJlU