Bruce Springsteen – TOP56-biisit: 19 – Tougher Than the Rest

Albumilta Tunnel of Love (1987).

Tunnel of Love-levy oli Born in the U.S.A.:n stadion-poprockin jäljessä julkaistuna jännittävässä asemassa ja herätti kutkuttavia kysymyksiä: kuinka noita jo anthem-maineeseen nousseita kappaleita seurattaisiin? ToL-levyn avausraita Ain’t Got You on eräänlainen prologi, mutta Tougher Than the Rest asettaa toisena kappaleena ne raamit, joihin albumi niin musiikillisilta kuin sanoituksellisilta teemoiltaan asettuu: nyt puhutaan miehistä ja naisista vahvasti syntetisaattoreilla maustetun äänimaiseman läpi.

Tuolla albumilla E Street Bandia käytettiin säästeliäästi ja tässä biisissä mukana ovat Danny Federici uruissa sekä Max Weinberg rummuissa Springsteenin hoitaessa muun itse. Weinberg soittaa tyylilleen ominaisen jämäkästi eikä hänen beatinsa pohja hievahdakaan koko neljän ja puolen minuutin aikana mihinkään suuntaan, ei edes fillin muodossa. Sävellys on yksinkertainen perinteisillä I-IV-V-soinnuilla kulkeva kuvio, ja kappale onkin alunperin ensimmäisissä demoissa kirjoitettu rockabilly-hengessä esitettäväksi. C-osan käynnistyessä VI-soinnulla (eli mollilla) tunnelmakin käy hieman syvemmällä.

Oikeastaan tällä albumilla Springsteen esitteli syntetisaattorimaton käytön tyylin, jota sittemmin kuultiin monilla hänen albumeillaan. Syyksi tuohon liikkumattomaan pohjavireeseen hän on kertonut, että hänen mielestään se matalalta soiva kosketinsoitinpaletti kuvaa elämän pohjavirettä, “tummia pilviä taivaanrannassa”. Myös rumpusoundi on suuri ja tilava, mutta samalla pahaenteinen. Tougher Than the Restissä tuo maisema sekoittuu hienosti päähenkilöiden henkilökohtaisiin historioihin.

Kertoja istuu lauantai-iltana ravintolassa ja näkee sinisiin pukeutuneen naisen, joka herättää kiinnostuksen. Tulisikohan tästä mitään? Hänellä ei ole tarjota ihmeitä ja hän tunnustaa oman haavoittuvuutensa omien kokemustensa perusteella. Levyn nimeenkin viitaten: “tunnel of love” on ajelu, josta jokainen ei selviä. C-osassa hän lopulta tekee aloitteen: “Well the road is dark / and it’s a thin, thin line / but I want you to know I’ll walk it for you anytime”.

Koko Tunnel of Love asettuu aivan erilaiseen kontekstiin hajoavan ihmissuhteen teemassaan, kun sen peilaa Springsteenin omaan elämään noihin aikoihin. Julianne Philipsin kanssa solmittu avioliitto oli hajoamassa ja uusi suhde bändissä laulaneen Patti Scialfan kanssa oli nousemassa julkisuuteen. Tougher Than the Restin musiikkivideo on yksi Springsteen-suosikeistani: tuolloin Brucen ja Pattin suhde ei ollut vielä julkinen, joten jälkikäteen videon katsominen ja ajatusten tietäminen on aika jännittävä kokemus.

Keikoilla tätä on kuultu Tunnel of Love Express-kiertueen jälkeen valitettavan harvoin, sillä onhan kyseessä yksi parhaista Springsteenin ihmissuhdekuvauksista. Muistelen, että näin Turun keikoilla keväällä 2013 tätä biisiä toivoneita kylttejä useita kappaleita ja olin melko varma että biisi tuolloin kuultaisiin. Tuolloinhan vuoron sai lopulta saman levyn Brilliant Disguise.

Well It’s Saturday night
you’re all dressed up in blue
I been watching you awhile
maybe you been watching me too
So somebody ran out
left somebody’s heart in a mess
Well if you’re looking for love
honey I’m tougher than the rest

Some girls they want a handsome Dan
or some good-lookin’ Joe on their arm
Some girls like a sweet-talkin’ Romeo
Well ’round here baby
I learned you get what you can get
So if you’re rough enough for love
honey I’m tougher than the rest

The road is dark
and it’s a thin thin line
But I want you to know I’ll walk it for you any time
Maybe your other boyfriends
couldn’t pass the test
Well if you’re rough and ready for love
honey I’m tougher than the rest

Well it ain’t no secret
I’ve been around a time or two
Well I don’t know baby maybe you’ve been around too
Well there’s another dance
all you gotta do is say yes
And if you’re rough and ready for love
honey I’m tougher than the rest
If you’re rough enough for love
baby I’m tougher than the rest

https://www.youtube.com/watch?v=_91hNV6vuBY