Bruce Springsteen – TOP56-biisit: 24 – Secret Garden

Albumilta Greatest Hits (1995)

“Men and women… and the Big Man sweeter than ever”. –Greatest Hits-kokoelman sisälehti, 1995.

Springsteen lopetti yhteistyön E Street Bandin kanssa vuonna 1989. Ennen kymmenen vuotta myöhemmin tapahtunutta varsinaista uudelleenkokoontumista yhtye kerääntyi äänittämään neljän biisin verran materiaalia vuoden 1995 Greatest Hits-kokoelmalle. Secret Garden oli syntynyt Brucen kynästä alun perin vuonna 1992 julkaistulle Human Touch-levylle, mutta jäi silloin käyttämättä.

Secret Garden edustaa sekä Springsteenin että E Street Bandin pehmeämpää puolta. Hellä soitanto koostuu syntetisaattorijousikuviosta, melko liikkumattomasta bassolinjasta, akustisen kitaran yksinkertaisesta strummailusta sekä sudeilla soitetusta rumpukompista. Lisäksi Bruce tulkitsee tekstinsä henkilökohtaisesti: tunnelma on intiimi, mennen henkilökohtaisuuksiin tasolla, jolle Springsteen harvoin uppoutuu.

Kaunis lauluhan tämä on kuin mikä. Kun pääsee yli ensikuunteluilla liki ylitsepursuavasta vihjailusta tekstissä, niin se on todella koskettava. ”You’ve gone a million miles / How far’d you get / To that place where you can’t remember / And you can’t forget” on ainoa osio, joka rikkoo, ansaitusti tosin, muun biisin rakenteen, joka kertaa samaa sointukiertoa läpi koko kestonsa. Viimeisillä riveillä tarinankertoja jättää lopputuleman auki kuulijan pohdittavaksi.

Oikeastaan tässä on kappale, josta ei tee mieleni kirjoittaa sen enempää. Suosittelen laittamaan soimaan ja antamaan virrata läpi kuulijan mielen. Vaikka tämä nousi jonkinasteiseksi hitiksi Jerry Maguire-elokuvan myötä vuonna 1996, niin keikoilla Secret Garden on kuultu vain muutaman kerran. Vuonna 2013 Leedsissä koettiin itse asiassa ensimmäinen kerta 13 vuoteen: ja millaisena versiona…

She’ll let you in her house
If you come knockin’ late at night
She’ll let you in her mouth
If the words you say are right
If you pay the price
She’ll let you deep inside
But there’s a secret garden she hides

She’ll let you in her car
To go drivin’ round
She’ll let you into the parts of herself
That’ll bring you down
She’ll let you in her heart
If you got a hammer and a vise
But into her secret garden, don’t think twice

You’ve gone a million miles
How far’d you get
To that place where you can’t remember
And you can’t forget

She’ll lead you down a path
There’ll be tenderness in the air
She’ll let you come just far enough
So you know she’s really there
She’ll look at you and smile
And her eyes will say
She’s got a secret garden
Where everything you want
Where everything you need
Will always stay
A million miles away

https://www.youtube.com/watch?v=dMriDhHDB1E