Bruce Springsteen – TOP56-songs: 26 – Tenth Avenue Freeze-OutBruce Springsteen – TOP56-biisit: 26 – Tenth Avenue Freeze-Out

Albumilta Born to Run (1975).

Tarina siitä, kuinka The E Street Band sai alkunsa.

Tenth Avenue Freeze-Out, Born to Run-albumin kakkosbiisi, käynnistyy kuten muutkin levyn laulut eräänlaisella vale-introlla. Tunnusteleva parin tahdin pätkä käynnistää soulahtavan, puhallinsektion sävyttämän kappaleen joka kertoo siis yksinkertaisesti sen, kuinka E Street Band kootiin. Ei siis ole sattumaa, että päähenkilö Bad Scooter sekä orkesterinjohtaja jakavat samat nimikirjaimet tai että viimeisessä säkeistössä mainitaan, kuinka kuviot muuttuivat kun Big Man liittyi yhtyeeseen.

On fanien keskuudessa legendaarinen tarina, kuinka Clarence Clemons ja Springsteen ensi kerran kohtasivat Asbury Parkissa, New Jerseyssä. Oli myrskyinen ilta, kun Bruce bändeineen oli soittamassa pikkuklubin lavalla. Yhtäkkiä klubion ovi avautui, sinkoutui ulos saranoiltaan ja sisään astui suuri, vaikuttava mies. Clarence Clemons asteli lavalle ja sanoi Brucelle: “I wanna play with you”. Loppu on rock-historiaa.

Kappaleessa merkittävässä roolissa olevat puhallinsovitukset olivat ensimmäinen kontribuutio, jonka sittemmin Springsteenin oikeaksi kädeksi muodostunut Steven Van Zandt hänen musiikkiinsa antoi. Tuolloin Stevie ei vielä kuulunut bändin kokoonpanoon, mutta liittyi siihen heti vuoden 1975 aikana.

“Tenth Avenue” ei ollut suuren yleisön hitti, mutta nauttii arvostusta fanien keskuudessa. Viime vuosina tämä laulu on saanut uudenlaisen merkityksen, kun Clemons ei enää lavalla mukana ole. Viimeisimmällä kiertueella kappaleeseen sisältyikin kunnianosoitus hänelle sekä toiselle edesmennelle E Streetiläiselle, Dan Federicille. Livesuosikki tämä onkin ollut koko elinkaarensa ajan eli 40 vuotta. Yksi sykähdyttävimmistä versioista oli, kun bändi avasi tällä Super Bowl-esiintymisensä vuonna 2009.

Ja mikäkö se “tenth avenue freeze-out” sitten on? Sen saa jokainen kuulija päätellä itse: Bruce sanoo itse albumin teosta kertovassa dokumentissa “Wings for Wheels” seuraavasti vuonna 2005: “I still have no idea what it means. But it’s important”.

Teardrops on the city
Bad Scooter searching for his groove
Seem like the whole world walking pretty
And you can’t find the room to move
Well everybody better move over, that’s all
I’m running on the bad side
And I got my back to the wall
Tenth Avenue freeze-out, Tenth Avenue freeze-out

I’m stranded in the jungle
Taking all the heat they was giving
The night is dark but the sidewalk’s bright
And lined with the light of the living
From a tenement window a transistor blasts
Turn around the corner things got real quiet real fast
She hit me with a Tenth Avenue freeze-out
Tenth Avenue freeze-out
And I’m all alone, I’m all alone
And kid you better get the picture
And I’m on my own, I’m on my own
And I can’t go home

When the change was made uptown
And the Big Man joined the band
From the coastline to the city
All the little pretties raise their hands
I’m gonna sit back right easy and laugh
When Scooter and the Big Man bust this city in half
With a Tenth Avenue freeze-out, Tenth Avenue freeze-out
Tenth Avenue freeze-out…

https://www.youtube.com/watch?v=ctx3B9L03a4