Bruce Springsteen – TOP56-biisit: 39 – Nothing Man

Albumilta The Rising (2002).

Nothing Manissa on samaa henkilökohtaista ulottuvuutta kuin edeltävällä sijalla olleessa Sad Eyesissa. The Rising-albumille päätyneet biisit tehtiin suurimmaksi osaksi vastineena syyskuun 11. päivän tapahtumille, mutta Nothing Man oli ollut pöytälaatikossa jo 90-luvun puolivälistä saakka.

Tämä oli ensimmäisiä lauluja, jotka kolahtivat itselleni hittikattauksen ulkopuolelta keväällä 2010. The Rising oli ensimmäisiä levyjä, joka mukaan levykaupasta tarttui. Nothing Manin kevyt soitanto ja mielenkiintoinen melodia nostivat sen esille monista muista lauluista tuossa hieman venytetyn oloisessa kokonaisuudessa.

Tätä biisiä en tahdo ruotia rivi riviltä, vaan koetan tiivistää. Ensimmäinen, ja pitkään säilynyt mielikuva, oli että tämäkin on ”pelkkä” rakkauslaulu. Mies toteaa naiselleen, että voi olla vain oma itsensä, vaikkei se olisikaan mitään suurta. Toisen säkeistön kuvaus perjantai-illan grillailusta Al-kamun luona on Springsteeniä omimmillaan, ja niistä juhlista ja tarinoista syntyisi montakin laulua. Ja kun siellä törmätään, niin vaikka ympäristö on muuttunut niin taivas on yhtä sininen kuin aina ennenkin. Tänään on nyt, eikä eilinen tai huominen.

Tutkailin kuitenkin hieman, mitä muut kuulijat ovat olleet laulusta mieltä ja törmäsin mielenkiintoiseen teoriaan. Entä jos viimeisen säkeistön ”pearl and silver restin’ on my night table” viittaavat aseeseen (tarkemmin ottaen pistooliin) ja ”courage you can’t understand” ilmauksen varsinaisessa merkityksessä rohkeuteen tehdä jotain, mitä ei voi käsittää: eli ottaa itseltään henki? Koko laulun lempeä ilmapiiri vaihtuukin suorastaan pelottavaksi…

I don’t remember how I felt
I never thought I’d live
To read about myself
In my hometown paper
How my brave young life
Was forever changed
In a misty cloud of pink vapor

Darlin’ give me your kiss
Only understand
I am the nothing man

Around here everybody acts the same
Around here everybody acts like nothing’s changed
Friday night club meets at Al’s Barbecue
The sky is still the same unbelievable blue

Darlin’ give me your kiss
Come and take my hand
I am the nothing man

You can call me Joe
Buy me a drink and shake my hand
You want courage
I’ll show you courage you can understand
Pearl and silver
Restin’ on my night table
It’s just me Lord, pray I’m able

Darlin’ with this kiss
Say you understand
I am the nothing man
I am the nothing man

https://www.youtube.com/watch?v=nKic3f4bLtA