Bruce Springsteen – TOP56-biisit: 44 – Loose Ends

Albumilta Tracks (1998).

Vaikka vuoden 1980 The River-levy julkaistiin tupla-LP:nä joka koostui 21 biisistä, jäi tuonkin albumin äänityssessioista paljon helmiä varastoon albumikokonaisuuden tieltä. Loose Ends on yksi kirkkaimmista, joka monella muulla albumilla olisi ollut hyvinkin potentiaalinen hitti. Itseasiassa se oli mukana levyllä, joka jo liki valmistettiin nimellä The Ties That Bind vuonna 1979, mutta jonka Bruce veti pois ja muovasi sittemmin The Riveriksi.

Loose Ends on kuvaus rakkaudesta, jossa käy huonosti. Alussa kaikki on ihanaa, mutta hiipuukin matkalla pikkuhiljaa pois.

We met out on open streets when we had no place to go
I remember how my heart beat when you said I love you so
Then little by little we choked out all the life that our love could hold
Oh no

Eihän sitä alussa ja huumassa usko, että itselle ja ”meille” voisi käydä niinkuin monille muille. Siinä herkästi uskoo, että näinhän tämä jatkuu.

We didn’t count tomorrows, we took what we could and baby we ran
There was no time for sorrow, every place we went I held your hand
And when the night closed in I was sure your kisses told me all I had to know
But oh no

Samaa pohditaan viimeisessä säkeistössä: eihän tässä näin pitänyt käydä. Hyvä kysymys onkin, miten jostain niin hyvästä voi tulla jotain niin pahaa? Samankaltaisia kysymyksiä on muissakin Riverin biiseissä. Hienon hieno rivi.

Our love has fallen around us like we said it never could
We saw it happen to all the others but to us it never would
Well how could something so bad, darling, come from something that was so good
I don’t know

Kertosäe paljastaa biisin nimen taustan. Kuvattua suhdetta kuvataan tilanteeksi, jossa molemmilla osapuolilla on kaulansa ympärillä silmukka, jota molemmat kiristävät eri suuntiin odottaen milloin toinen päästää irti. Komea kielikuva tämäkin ja kuvaus kivuliaasta tunteesta.

It’s like we had a noose and baby without check
We pulled until it grew tighter around our necks
Each one waiting for the other, darlin’, to say when
Well baby you can meet me tonight on the loose end

Loose Endsin maagisuus piilee sen tunnelmassa. Teksti ja Brucen laulusuoritus ovat tässä avainasemassa. Melodia on myös hieno (kuten Riverin aikaisissa lauluissa useasti) ja E Street Band toimii vakuuttavasti. Introssa kuullaan tuttua kellopeliä ja Clemonsin saksofonisoolo istuu kokonaisuuteen tyylikkäästi.

Tämä nousi Tracksin julkaisun ja Reunion-kiertueen myötä myös keikkasuosikiksi, jota ei soiteta läheskään joka ilta mutta on aina tapaus. Kuultiinpa Loose Ends myös Helsingissä 2012, kun eräs keikalle tulija oli sen kirjannut toivekylttiin ja lisännyt, ettei ollut kuullut sitä yhdelläkään 32:sta aiemmasta käymästään Springsteen-keikasta. ”Emmehän voi antaa miehen kiertää yli kolmeakymmentä keikkaa kuulematta hänen biisiään”, totesi Bruce ja löi laulun tulille.