Bruce Springsteen – TOP56-biisit: 45 – Brilliant Disguise

Albumilta Tunnel of Love (1987).

Tunnel of Love-levyllä Springsteen teki suunnanmuutoksen edeltävään, massiivisen ja maailmanlaajuisen suosion saavuttaneeseen Born in the U.SA:han. Siinä missä BitUSA maalaili suurella pensselillä ja oli suurilta osin rockilla maustettua poppia, vuoden 1987 ToL kääntyi sisäänpäin pohdiskelemaan miehen ja naisen välistä suhdetta. Merkittävä ero oli myös se, että tällä kertaa E Street Band ei ollut niin suuressa roolissa mukana levyllä: Brilliant Disguisella perusmiehityksestä mukana ovat Roy Bittan (koskettimet), Danny Federici (urut) ja Max Weinberg (rummut), kaiken muun hoitaa Bruce itse.

Tässä laulussa, kuten koko albumilla ylipäätään, soundit ovat sellaiset, joita ajan hammas on hieman puraissut. Syntetisaattorit, kitarasoundit ja rumpukaiku ovat ehtaa vuotta 1987. Rytmikapulat rytmittävät koko biisin ajan jyskyttävää rumpukomppia. Musiikillisesti Brilliant Disguise on pohjimmiltaan melko yksinkertainen teos.

Kuten aiemmin todettiin, ToL-albumi käsittelee ihmissuhteita. Brilliant Disguise on yksi levyn suurimmista hiteistä. Bruce oli tuolloin naimisissa Julianne Phillipsin kanssa, mutta avioliitto oli ongelmissa jo tämän levyn teon aikaan ja päättyi lopulta, kun Springsteenin ja Patti Scialfan suhde tuli julkisuuteen vuonna 1988.

Brilliant Disguisessa on varmasti yhteyksiä Brucen omaan tuonhetkiseen tunne-elämään. Epävarmuus ja luottamuksen puute pariskunnan toiseen osapuoleen nostaa päätään. Mutta varmaa tietoa siitä, mistä nämä aistimukset kertovat, ei ole.

I hold you in my arms
as the band plays
What are those words whispered baby
just as you turn away
I saw you last night
out on the edge of town
I wanna read your mind
To know just what I’ve got in this new thing I’ve found
So tell me what I see
when I look in your eyes
Is that you baby
or just a brilliant disguise

Epäilykset heräävät toisessa säkeistössä vahvemmiksi: aivan kuin jotain piiloteltaisiin. Mutta onko vika kummassa osapuolessa (vai kummassakin)? ”Well I’ve tried so hard baby / but I just can’t see / what a woman like you / is doing with me” on mahtava pätkä tässä laulussa. Paitsi ettei kertoja luota toiseen osapuoleen, ei hän luota itseensäkään.

I heard somebody call your name
from underneath our willow
I saw something tucked in shame
underneath your pillow
Well I’ve tried so hard baby
but I just can’t see
What a woman like you
is doing with me
So tell me who I see
when I look in your eyes
Is that you baby
or just a brilliant disguise

Tämä julkisen kuvan puinti on teema, jota monet muutkin lauluntekijät ovat käsitelleet. Kulissia pidetään yllä, mutta kaikki hajoaa lopulta kun verhot lasketaan ja ollaan kaksin. Mutta edelleenkään ei tiedetä missä vika on. Tätä roolien esittämistä jatketaan kuitenkin, vaikka joskus luultiin että tulevaisuus olisi erilainen. Luottaakohan tuo toinenkaan minuun?

Now look at me baby
struggling to do everything right
And then it all falls apart
when out go the lights
I’m just a lonely pilgrim
I walk this world in wealth
I want to know if it’s you I don’t trust
’cause I damn sure don’t trust myself

Now you play the loving woman
I’ll play the faithful man
But just don’t look too close
into the palm of my hand
We stood at the alter
the gypsy swore our future was right
But come the wee wee hours
Well maybe baby the gypsy lied
So when you look at me
you better look hard and look twice
Is that me baby
or just a brilliant disguise

Yllättäen laulu loppuu säkeistöön eikä kertosäkeeseen, joka kestää vain neljä riviä mutta on yllättävän painostava kun siihen paneutuu. Vahinko on jo tapahtunut ja voi vain toivoa, että asiat järjestyisivät.

Tonight our bed is cold
I’m lost in the darkness of our love
God have mercy on the man
Who doubts what he’s sure of

ToL-levy on täynnä mielenkiintoisia ihmissuhde-tutkailuja. Vaikka hittiosasto ei niin vahvaa olekaan kuin monilla muilla levyillä, ovat nämä parhaat raidat aika hienoja.

Brilliant Disguiseen kuvattiin myös musiikkivideo, jossa Bruce esittää laulua istuen pöydän ääressä akustisen kitaran kanssa. Tehokeinona on, ettei herra räpäytä kertaakaan esittäessään laulua, joka on kuvattu yhdellä otolla. Hienoa symbaliikkaa.

Tunnel of Loven biisejä on soitettu keikoilla harvoin levyä puffanneen kiertueen jälkeen. Teemat ovat henkilökohtaisia, ja useimmiten tämäkin yksilö vaatii Patti Scialfan duetoimaan Brucen kanssa. Turun ensimmäisellä keikalla kaksi vuotta sitten tämä kuitenkin kuultiin (ensimmäistä kertaa ko. kiertueella!), vaikkei Patti ollut läsnä. Hieno versio.