Bruce Springsteen – TOP56-biisit: 49 – From Small Things (Big Things One Day Come)

Albumilta The Essential Bruce Springsteen (2003).

From Small Things (Big Things One Day Come) on alunperin The River-albumin satoa 70-80-lukujen taitteesta. Tuolloin äänitetty versio näki päivänvalon 23 vuotta myöhemmin, kun vuonna 2003 julkaistun The Essential-sarjan kokoelman lisäksi iskettiin levyllinen ennenjulkaisematonta materiaalia vuosien varrelta. Itseasiassa The Riverin jälkeen biisi meni britti Dave Edmundsille, joka sen myös levytti.

Allekirjoittaneen musiikkimaussa on aina ollut paikka simppelille, hyvin tehdylle perus-rock’n’rollille. From Small Things (Big Things One Day Come) on meiningiltään juuri sellainen vaikka välillä onkin se yksi maukas mollisointu yllättävässä paikassa. Keikkaversiona, jota on kuultu aika harvoin, tämä on juuri sitä osastoa jossa E Street Bandia parempaa bändiä saa etsiä.

Tekstissä on jopa vivahteita The Riveriä seuranneesta Nebraskasta, mutta toisaalta myös muutamassa muussa Bruce-biisissä kuultavaa ristiriitaa iloisen musiikin ja aika synkänkin tekstin välillä. Laulu kertoo tytöstä, joka jättää koulun kesken lähteäkseen toteuttamaan unelmiaan. Alkuun meneekin ihan hyvin:

At sixteen she quit high school to
make her fortune in the promised land
She got a job behind the counter in an
all night hamburger stand
She wrote faithfully home to mama
”Now mama don’t you worry none”
From small things, mama
Big things one day come

It was late one Friday he pulled in
out of the dark
He was tall and handsome; first she
took his order, then she took his heart
They bought a house up on the hillside
Where little feet soon would run
From small things, mama
Big things one day come

Lopulta käy kuitenkin huonommin. Rakkaus olikin ohikiitävää ja tyttö lähtee toisen miehen matkaan Tampaan. Sielläkin elämä on alkuun ”heaven in the sun”, kunnes sillekin onnelle tulee loppu: tyttö ampuu miehensä koska ei kestänyt sitä kuinka miehensä ajoi. Lopulta jäljelle jää vain alkuperäinen miehensä Johnny kahden lapsen kanssa odottamaan äidin vapautumista. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja pienistä puroista kasvaa suuri joki, vai miten se meni…

Well she shot him dead
On a sunny Florida road
When they caught her all she said
Was she couldn’t stand the way he drove

Back home lonesome Johnny
Prays for his baby’s parole
He waits on the hillside
Where the Wyomie waters roll
At his feet and almost grown now
A blue-eyed daughter and a handsome son
Well from small things, mama
Big things one day come
Well from small things, mama
Big things one day come

Tämä oli ensimmäisiä raitoja, jotka itselle kolahtivat hittiosaston ulkopuolelta vuosia sitten. Perussoundi on selkeä ja tarina hyvä eikä liian pitkä. Liveversiokin sattui kohdalle Turun ensimmäisellä keikalla 2013, jolloin höysteenä oli torvisektion soittama kuvio. Laitetaanpa siitäkin pätkä oheen.