Bruce Springsteen – TOP56-biisit: 53 – The Wrestler

Albumilta Working on a Dream (2009).

Mickey Rourke teki komean paluun elokuvamaailman tietoisuuteen jo hiipumassa olleelta uraltaan vuoden 2008 The Wrestler-filmillä. Valmistellessaan elokuvaa Rourke tiedusteli vanhalta ystävältään Springsteeniltä josko hän tahtoisi tehdä elokuvaan laulun. Bruce teki, esitti sen Rourkelle sekä elokuvan ohjaajalle Darren Aronofskylle ja näiden tykästyttyä antoi biisin heidän käyttöönsä ilman korvausta. Näin sai alkunsa The Wrestler, joka lopulta palkittiin parhaan alkuperäislaulun Golden Globe-palkinnolla.

The Wrestler poikkeaa muusta Working on a Dream-levyn materiaalista siinä, että tässä laulussa Springsteen hoitaa itse kaikki kuultavat soittimet. Tosin instrumenttivalikoima ei ole liian massiivinen: pohjimmiltaan kyseessä on akustisen kitaran säestämä balladi. Mukana kuullaan kuitenkin myös pianoa ja jousia, joita on käytetty harkitusti.

Ne, jotka ovat nähneet elokuvan tietävät, kuinka osuva tämän laulun teksti on. Niin elokuva kuin laulukin kertovat tarinaa painijasta, joka on jo nähnyt parhaat päivänsä mutta jatkaa vain, sillä hänellä ei ole muutakaan mitä tarjota. Hän kuitenkin pohjimmiltaan nauttii siitä, mitä tekee.

Have you ever seen a one trick pony in the field so happy and free
If you’ve ever seen a one trick pony then you’ve seen me
Have you ever seen a one legged dog makin’ his way down the street
If you’ve ever seen a one legged dog then you’ve seen me

Kyseessä on koskettava tarina kehäraakista, jollaiseksi kukaan ei tahtone mutta jotkut päätyvät. Menneestä loistosta ovat jäljellä enää tyhjät kuoret.

Have you ever seen a scarecrow filled with nothing but dust and weeds
If you’ve ever seen that scarecrow then you’ve seen me
Have you ever seen a one armed man punchin’ at nothing but the breeze
If you’ve ever seen a one armed man then you’ve seen me

Päähenkilö toiminta on jatkuessaan vienyt kaiken muun. Koti ei ole enää koti eivätkä ne asiat, jotka joskus merkitsivät enää merkitse mitään. Ainoa lohtu ovat otteluissa saadut kolhut.

These things that have comforted me I drive away
This place that is my home I cannot stay )
My only faith is in the broken bones and bruises I display

Pohjimmainen viesti, jonka itse tulkitsen tästä biisistä on kuitenkin eri: se, joka kuullaan kertosäkeen lopussa. Säkeistöissä kysyttyyn kysymykseen tarjotaan tietynlainen vastaus: silloin olet nähnyt ”minut”, esiintyjän, joka esiintyy jokaiselle antaen kaikkensa. Ja vaikka hän jättääkin aina jotain jälkeensä shown’sa päätteeksi ja päätyy kolhituksi, niin katsoja nauttii ja hymyilee. Voiko enempää pyytää?

Have you ever seen a one legged man tryin’ to dance his way free
If you’ve ever seen a one legged man then you’ve seen me