Bruce Springsteen – TOP56-songs: 37 – I Wish I Were Blind

Albumilta Human Touch (1992).

Kuten aiemmin todettua vuoden 1992 levyillä Springsteeniä ei säestänyt E Street Band vaan joukko sessiomuusikoita vahvistettuna ESB:n pianisti Roy Bittanilla. Poikkeavan bändin sointi eroaa perinteisestä Springsteen-soundista mutta I Wish I Were Blind toimii mahtavasti poiketen liki AOR:ksi. Onpa taustabändin miehityskin aika kova: Bittan (koskettimet), Randy Jackson (basso) ja Jeff Porcaro (rummut). Lisäksi mukana on Righteous Brothers –yhtyeestä tuttu Bobby Hatfield tarjoamassa taustalaulutukea.

Biisi kuulostaa 90-luvun alulta: pehmeät syntetisaattorilinjat ja choruksella värjätyt kitarasoundit soivat. Springsteenin laulusuorituksessakin on 90-luvun levytyksille tyypillinen sointi. Myös tapa, jolla b-osa käynnistyy sävellajin IV-soinnulla (eli tässä tapauksessa C-duurilla) on kuultavissa monissa tuon ajan Brucen biiseissä.

Teksti on tietyllä tapaa hyvin riipaiseva. Ensiriveillä saa vaikutelman, että kertoja olisi vielä mielitiettynsä kanssa yhdessä. Kuin varkain tilanne kääntyykin ympäri: tällä onkin uusi mies ja heidän näkemisensä yhdessä raastaa sydäntä niin että mieluummin olisi sokea.

I love to see the cottonwood blossom
In the early spring
I love to see the message of love
That the bluebird brings
But when I see you walkin’ with him
Down along the strand
I wish I were blind
When I see you with your man

Kakkossäkeistössä asetellaan niin ikään vastakkain mennyttä ja nykyhetkeä: muistellaan kuinka rakkaan tukka hehkui kesäyön valossa ja kuinka tähdet täyttivät yötaivaan. Mutta nyt kun musiikki alkaa soida hän ei tartukaan kertojan käteen vaan lähtee jonkun muun matkaan.

I love to see your hair shining
In the long summer’s light
I love to watch the stars fill the sky
On a summer night
The music plays you take his hand
I watch how you touch him as you start to dance
And I wish I were blind
When I see you with your man

C-osassa todetaan, että joskus kohtalo kuljettaa suuntiin jonne ei välttämättä tahtoisi mennä. Vaikka kuinka rimpuilisi, niin kertojan rakkaus on turhaa. Seuraavat rivit kuvaavat mahtavasti tunnetta, johon aika moni voinee samaistua: ”these eyes that once filled me with your beauty / now fill me with pain”. Eikä se kauneus taida olla tulossa takaisin. Ja vaikka maailmassa on paljon kaikkea kaunista jota ihailla, niin se yksi tekee kipeintä.

We struggle here but all our love’s in vain
And these eyes that once filled me with your beauty
Now fill me with pain
And the light that once entered here
Is banished from me
And this darkness is all baby that my heart sees

And though the world is filled
With the grace and beauty of God’s hand
Oh I wish I were blind
When I see you with your man

I Wish I Were Blind on Brucen 90-luvun tuotannon aatelia ja “The Other Bandin” parhaita näytteitä soinnista, jollaisessa E Street Band ei olisi ehkä ihan omimmillaan. Tuosta johtuen sitä ei ollakaan monesti kuultu E-kadun bändin soittamana. Sen toisen bändin versioimana laulu kuultiin mm. MTV Plugged-show’ssa, ja tuota versiota monet fanit pitävätkin hienoimpana otoksena tästä laulusta.

https://www.youtube.com/watch?v=bRwF1Vhd6EY

https://www.youtube.com/watch?v=rpBRRIBSHY8