Metallimusiikin olemus – 31. Cream kuorii kermat kakun päältä

CREAM – DISRAELI GEARS (1967)

Jo ennen tätä metallilevyjen läpikahluuta minäkin olisin osannut nimetä Creamin yhdeksi metallin syntyyn vaikuttaneista bändeistä. Bändiä voidaan pitää yhtenä ensimmäisistä rockin superbändeistä. Se syntyi, kun The Yardbirdsissä ja John Mayall & the Bluesbreakersissa vaikuttanut kitaristi Eric Clapton löi taitonsa yhteen jo aiemmin yhteisessä bändissä esiintyneiden basisti Jack Brucen ja rumpali Ginger Bakerin kanssa. Nimi Cream kuvaa juuri tuota Brittirockin kermaa.

Gingerin ja Brucen aiemmat erimielisyydet eivät vaikuttaneet aluksi bändin toimintaan, vaan trio sai hyvin paljon kehuja toisella albumillaan, psykedeelisellä Disraeli Gearsilla. Albumihan sai nimen väärin lausutusta ”derailleur gearsista”, joka tarkoittaa vaihdepyörän ratasvaihteita. Disraeli taas on yksi Brittien kuuluisimpia poliitikkoja.

Disraeli Gears sisältää paljon blues-vaikutteista, mutta melkoisen raskasta ja psykedeelistä rockia. Raskautta tuki Ginger Bakerin uraauurtava soittotyyli. Yhtenä tuplabasarisoiton tärkeimpänä kehittäjänä hän myös järjesti rumpunsa aikalaisiin verraten oudosti. Peltejä oli siellä täällä ja soitossa oli tekniikan lisäksi paljon myös showta. Eipä ihme, että miestä ovat esikuvinaan pitäneet monet huippurumpalit kuten John Bonham, Neil Peart, Dave Lombardo ja Ian Paice muutamia mainitakseni.

Psykedeliaa ja raskautta toi kitarataituri Eric Clapton. Nykypolvelle lauhkea pehmorokkari oli tuolloin ”maailman kovimpia kitaristeja”, ja hänen wah wahin käyttö sekä tiukka soolottelu olivat haluttua tavaraa. Tuon virtuoosin maineen tuli ”pilaamaan” joku Jimi Hendrix, joka ilmestyi rock-kansan tietoisuuteen heti kohta Creamin perustamisen jälkeen.

Yhtään huonommaksi ei jäänyt myöskään laulaja-basisti Jack Bruce, jonka paikkaa pidettiin vaikeana niin hurjien soittajien rinnalla. Brucen musikaalisuus oli vahva, ja hän oli kova kappaleiden työstäjä. Sanoituksissa Cream kyllä käytti hyvin paljon ulkopuolista apua. Roger Waters on sanonut Brucen olleen ”ehkäpä musiikillisesti lahjakkain basisti ikinä”. Myös Geddy Lee, Geezer Butler ja Sting ovat miehen esikuvikseen maininneet.

Vaikka Cream oli rock-kentällä varsin vähän aikaa, sai se paljon aikaan. Disraeli Gears ilmestyi vuonna 1967. Se vaikutti metalliin kaikkien edellämainittujen soittajien vuoksi, mutta myös tuon supertrion kappaleiden takia. Kakkosraita Sunshine of Your Love on riffeiltään täyden kympin biisi. Se sai syntynsä, kun basisti Bruce näki Jimi Hendrixin ensimmäistä kertaa keikalla, meni sen jälkeen kotiin ja tuli seuraavan kerran treeneihin tämän kappaleen riffien kanssa. Tales of Brave Ulysses on hieno muunnos Summer in the City-kappaleesta. Muu levyn materiaali on hiukan epätasaista, mutta kansista huolimatta tämä kannattaa kuunteluun ottaa. Juuri soiton takia.

Esimerkkibiisiä ei tarvinne taaskaan nimeltä mainita.

Kuva: beardedgentlemenmusic.com