Toomio’s TOP100: 57. Rhapsody – Symphony of the Enchanted LandsToomion TOP100: 57. Rhapsody – Symphony of the Enchanted Lands

Producers: Sascha Paeth, Miro
Recorded: 1998
Published: 5.10.1998
Label: Limb Music

In 1998, this was exactly “The Thing”, what was cool in film music for the heavy nerds.

This was one of the albums, which I got from my army friend when I was hospital in garrison for a week. Then happened so, that this album was left to me. And I was listened it a lot.

This kind of music, has no such a thing as street-credibility. When you see the dragons, swords, kings and enchanted lands at the same phrase, it’s so big cliché, that it should be banned. But we won’t make it. They make it so damn well.

”There’s drama and rhetoric for many Lord of the Rings movie.

Italian gang plays the hollywood metal so nicely that this sounds good after 17 years after it released. There’s drama and rhetoric for many Lord of the Rings movie. The arrangements are amazing for that time and for Italy.

Fabio Lione’s voice is festive, despite that he thanks Chesterfield ciqarettes in the booklet. Alex Staropoli and Luca Turilli are champions of shredding. By the way Staropoli are able to play many musical instruments of the Baroque period.

This is one of the albums that you must listen if you like fantasy books. But this is created naturally anyway. Let one possibility, although it is the theme of the corny.

PARHAAT HETKET
Beyond the Gates of Infinity Intro and guitar solo. It is time someone listened.

EI LÄHDE
Heroes of the Lost Valley Uhhh…

https://www.youtube.com/watch?v=K0JDay7unxM&list=PL1C5F82E3432C6F9CTuottaja: Sascha Paeth, Miro
Nauhoitettu: 1998
Julkaistu: 5.10.1998
Levy-yhtiö: Limb Music

Vuonna 1998 tämä oli juuri sitä, mikä hevinörteille on aina ollut elokuvamusiikissa ”se juttu”.

Tämä oli toinen niistä levyistä, jotka sain armeijakaveriltani joutuessani varuskuntasairaalaan viikoksi. Siinähän kävi sitten niin, että tuo levy jäi intin jälkeen minulle. Ja on sitä tullut kyllä kuunneltua.

Tällaista musiikkia kun tehdään, on katu-uskottavuus kaukana. Samaan lauseeseen kun sopivat lohikäärmeet, miekat, kuninkaat ja lumotuista maat, ollaan niin kliseissä, että se pitäisi kieltää. Mutta ei kielletä. Tekevät sen niin pirun hyvin.

”Siellä on draamaa ja mahtipontisuutta monenkin Sormusten Herra-elokuvaan.”

Italian poppoo hallitsee elokuvametallin niin hienosti, että näin 17 vuoden jälkeenkin se kuulostaa hyvältä. Siellä on draamaa ja mahtipontisuutta monenkin Sormusten Herra-elokuvaan. Sovitukset ovat kyllä siihen nähden uskomattomia, ettei Italia varsinaisesti mikään metallin kehto ole, tai ainakaan tuohon aikaan ollut.

Fabio Lionen ääni on juhlava, sisäkansissa kiittämistään Chesterfield-tupakeista huolimatta. Alex Staropoli ja Luca Turilli ovat tilutuksen mestareita. Ei kuitenkaan melodian korvikkeena vaan sitä vahvasti tukien. Staropoli muuten osaa oikeasti soittaa monia barokkiajan soittimia.

Tämä on niitä levyjä, joita kuunnellaan jos tykkää fantasiakirjoista. Mutta on tämä jyhkeää muutenkin. Antakaa yksi mahdollisuus, vaikka tematiikka onkin korni.

PARHAAT HETKET
Beyond the Gates of Infinity Intro ja kitarasoolo. Sitä on jonkun kerran kuunneltu.

EI LÄHDE
Heroes of the Lost Valley Aikalailla jopa kammoittavaa.

https://www.youtube.com/watch?v=K0JDay7unxM&list=PL1C5F82E3432C6F9C