Toomio’s TOP100: 70. Stratovarius – EpisodeToomion TOP100: 70. Stratovarius – Episode

Producer: Timo Tolkki
Recorded: 1995-1996
Published: 22.4.1996
Label: Noise

When Episode released, it has the biggest producing budget in Finland.

SINGLET
– Father Time
– Will The Sun Rise
– Speed of Light

”tick-tock-tick-tock-tick-tock…”

And this album starts so. This is among the firsts CDs I bought. I had heard Visionsalbum in my friends car, but it sold out, and I was therefore forced to buy this one.

Covers were dreamy and made by the real artist. Something for a teenager, who didn’t have any idea, where to go. It was easy to accept. Singing high and fast guitar playing was the measure of all musical skill. The singer was even from Ostrobothnia and there were foreigners with them too. It was a super band.

“The song-writing pen of Timo Tolkki was bright and all instruments sound stiff.”

While the album includes a lot of yearning for teenage, is not sound bad nowadays either. The song-writing pen of Timo Tolkki was bright and all instruments sound stiff. Although upcoming Visions was bigger success, I think this has better songs.

Timo Kotipelto didn’t sing only in the upper register, the tempo is not just 180+ and compositions have insights. Tolkki was a tolerable guitarist, Jörg Michael was Jörg Michael, and Jens Johansson’s genius on keyboards surely can never be denied.

The first two tracks selected fine, they are catchy and force to listen the rest songs, which needs more concentration. It’s a excellent power metal album. Not just shredding and turbo, but also the subtle nuances.

This should listen in June while rain whipping the window, sipping hot chocolate and playing computer.

THE BEST MOMENTS
Will The Sun RiseOne of the best direct power metal songs
Speed of LightOne of the best direct power metal songs 

NOT SO BRILLIANT
EternityI’ve always liked this song slightly dragging. Its location on the album is also absolutely false.

https://open.spotify.com/album/14rXyCP2maRi3FjoxkQGLYTuottaja: Timo Tolkki
Nauhoitettu: 1995-1996
Julkaistu: 22.4.1996
Levy-yhtiö: Noise

Episode oli ilmestymisaikanaan kalleimmalla budjetilla tuotettu suomalainen äänite.

SINGLET
– Father Time
– Will The Sun Rise
– Speed of Light

”tik-tak-tik-tak-tik-tak…”

Niin se alkaa tämä levy. On hyvinkin ensimmäisien ostamieni cd-levyjen joukossa. Olin kuullut Visionsia kaverin autossa, mutta se oli suuren menekin vuoksi kaupasta loppu. Olin siten pakotettu tähän.

Kannet olivat unenomaiset ja taiteilijan tekemät. Jotain mihin nuoren, jolla ei ollut suunnastaan tietoa, oli helppo tarttua. Korkealta laulaminen ja nopea kitaransoitto oli kaiken musiikillisen taidon mittari. Laulaja oli vieläpä Pohjanmaalta ja ulkomaalaisiakin oli bändiin saatu. Oli kyseessä superyhtye.

”Power metal-kynä oli Timo Tolkilla syönnillään ja soundit kohdillaan.”

Vaikka levyyn sisältyy paljon teini-iän kaipuuta, ei se teoksena nykyäänkään hullummalta kuulosta. Power metal-kynä oli Timo Tolkilla syönnillään ja soundit kohdillaan. Vaikka tuleva Visions olikin kovempi menestys, on tässä mielestäni paremmat biisit.

Timo Kotipelto ei laula pelkästään ylärekisterissä, tempo ei ole pelkästään 180+ ja sävellyksissä on oivalluksia. Tolkkikin on siedettävä kitarassaan, Jörg Michael on oma itsensä, eikä Jens Johanssonin neroutta koskettimissa voine koskaan kiistää.

Kaksi ensimmäistä kappaletta on valittu hienosti, ne ovat tarttuvia ja pakottavat kuuntelemaan loputkin biisit, jotka vaativatkin sitten kuuntelulta enemmän. On tämä erinomainen power metal-albumi. Ei pelkkää tilutusta ja turboa vaan myös nyansseja.

Tätä pitäisi kuunnella kesäkuun vesisateen piiskatessa ikkunaa, kaakaota juoden ja tietokonetta pelaten.

PARHAAT HETKET
Will The Sun RiseYksi parhaista suorista power metalli-biiseistä edelleen.
Speed of Light – Yksi parhaista suorista power metalli-biiseistä edelleen.

EI LÄHDE
EternityOlen aina pitänyt tätä hivenen laahavana. Sen paikka levyllä on myös ehdottoman väärä

https://open.spotify.com/album/14rXyCP2maRi3FjoxkQGLY